A Travellerspoint blog

Ayutthaya

Sightseeing & Jamming

sunny 33 °C
View Thailand 2007 on BramRamaut's travel map.

Hallo!

Nog eens een lang verwachte update vanuit Thailand. Na Kanchanaburi dus in Ayutthaya terechtgekomen; een middelgrote stad op een tweetal uur rijden van Bangkok. Ayuthaya was lang de hoofdstad van het toenmalige koninkrijk van Siam. In de 14e en 15e eeuw was het een van de grootste steden in Azie (+-1 miljoen inwoners). Een prachtige stad temidden van een machtig rijk dat openstond voor kunst, cultuur en handel met de hele wereld. Handelsposten en gemeenschapppen werden toegelaten buiten de stadsmuren en men vindt nu nog altijd veel sporen van Chinese, Perzische, Japanse, Indische, Franse, Portugese en zelfs Hollandse aanwezigheid. Het hof van koning Narai (17e E) onderhield hechte banden met het Frankrijk onder Lodewijk XIV, wiens ambassadeurs de grootte, rijkdom en pracht van de stad vergeleken met die van Parijs!

Ayutthaya1.jpg

In die tijd moet Aytthaya een indrukwekkend beeld geweest zijn voor iedere reiziger.. een immense versterkte stad doorspekt van met goud bedekte pagode's, imposante forten, enorme Khmer tempelcomplexen en talrijke kanalen waarop het een aan- en afvaren was van een bont pluimage aan handelsboten. Een centrum van handel tussen Oost en West. De rijkdom van Ayutthaya was legendarisch, een metershoog Buddha-beeld in massief goud was daar toonbeeld van. Aan dat alles kwam een eind in 1767, toen het Birmaanse leger de stad na een vierjaar-durend beleg innam en volledig in de as legde en haar rijkdom meenam naar Birma.. de koning verhuisde zijn hoofdstad naar wat nu Bangkok is. De ruines van de oude binnenstad zijn nu erkend als een UNESCO World Heritage Site.

Ayutthaya2.jpg

Zo dat even als een geschiedkundige achtergrond bij Aytthaya. Mijn bezoek aan Aythaya kan dus vlot omschreven worden als een 5-dagen durend ruine en tempel bezoek; zowel op fiets als TukTuk als per boot de kanalen afvarend, zowel overdag als 's avonds wanneer de stad prachtig verlicht is..

Ayutthaya5.jpg

Af en toe kon ik nog de splendeur van de oude hoofdstad ervaren; vooral als ik -bij toeval en geluk- me plots alleen bevond tussen de oneindig-lijkende ruines van tempelmuren en -zuilen.. prachtig! Mijn dagen bestonden uit 's morgens lekker uitslapen in het guesthouse, een stevig ontbijt nemen om dan de stad in te duiken op zoek naar weer een afgelegen stukje ruine..

Ayutthaya3.jpg

Dan na een stoffige en hete dag een verfrissende douche, lekker eten en dan 's avonds nr de locale bar. In Ayutthaya heb je 2 schitterende bars naast elkaar.. de 'Moonbar' en de 'Jazzbar'. Beide bieden elke avond live-optredens aan van bijzonder goede kwaliteit. In de Jazzbar is het lekker gezellig loungen met rustige jazz op de achtergrond (stijl Dambert) en de Moonbar is voor het rockpubliek met verschillende rockstijlen, singer-songwriters, Thaise rock, folkrock.. en op het eind vd avond kan iedereen die een instrument bespeelt meejammen! Ik heb me dan ook maar een aantal keer op het podium gewaagd...dikke fun -de fotos daarvan hopelijk binnenkort in mn mailbox!!

Ayutthaya4.jpg
Aytthaya6.jpg

De mensen van Moonbar zijn bovendien prachtige mensen met wie ik veel plezier beleefd heb. Met Kuk en Gaye -de twee barmeisjes- ben ik een dag naar het buitenverblijf van de koning in Bang Pa-In geweest.. een zalige en magische plek om er een schroeiend hete dag te verdrijven!

Volgende stop: terug het noorden nr Chiang Mai, Pai en Mae Hong Son!!!

Thx to Chai, John, Kaye, Guck, Chop and many others!

  • Ayutthaya Guest House, 12/34 Naresuan Soi 1
  • Moonbar and Jazzcafe, Naresuan Soi

Posted by BramRamaut 07:47 Archived in Thailand

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Dus toch nog in Thailand, wij dachten hier dat je onderweg was naar China maar 't is en blijft mooi om te volgen je reis of het nu Thailand of China is. We kunnen je dus nog op het thais nummer bereiken ? In alle geval geniet ik hier mee van al je magische verhalen. Tot een volgende.

by lieve_eeck

You reminded me of my second home just few miles away from Ayutthaya. I studied and worked in Asian Institute of Technology (AIT) for less than 3 yrs. Ayutthaya is a must see attraction. Rey

by eTRAVEL

Hoi Bram,
Blij weer wat van je te horen, hier waren we inderdaad ook in de veronderstelling dat je op doorreis was, maar is je visum nu verlengd voor Thaïland ? Blijf je toch nog even hangen in dit mooie land ... ben benieuwd naar jouw volgende avonturen ! Lieve groetjes Ans

by ans_nico

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint