A Travellerspoint blog

Cambodia

Siem Reap en Batdambang

semi-overcast 35 °C
View Thailand 2007 on BramRamaut's travel map.

Het eerste wat je hier treft, zijn de verminkte oorlogsslachtoffers en straatkinderen die nu bedelend op straat leven. Het is inderdaad een land van schrijnende armoede, maar kruipt nu langzaam uit het diepe dal waar het 40 jaar geleden in verzeild is geraakt. Hier zitten nog duizenden, zoniet honderdduizenden, mijnen in de grond - God weet waar - en de eerste bekommernis van de meeste mensen is om weer een dag overleven. Het is dan niet verwonderlijk dat op straat wandelen een echt avontuur wordt: met schreeuwende moto- en tuktukchauffeurs die zich aan elke mogelijke klant vastklampen, met op elke hoek bedelaars die tamelijk assertief om medelijden dingen en met dieven op de loer naar zorgeloze toeristen die hun tas niet al te goed vasthouden. De onverharde straten vormen in het regenseizoen sowieso al een hindernissenparcours met verraderlijk diepe modderkuilen. Het land bezit heel wat natuurlijke rijkdommen: eindeloze rijstvlaktes, onmetelijke visgronden, rijke boomgaarden, edelstenen, teak en kostbaar zijde en antiek. Maar wil het land echt groeien, dan zal het komaf moeten maken met de bodemloze corruptie en het politiek gesjoemel dat verantwoordelijk is voor een catastrofale ontbossing (meer dan 70% van het regenwoud in 10 jaar tijd) en overbevissing dat nu echt een gevaar wordt voor de plaatselijke economie. Enkele belachelijk rijke mensen maakten hier hun fortuin op de kap van de natuur, en dat (voorlopig) ongestraft. De herinnering aan het verschrikkelijke verleden onder de holocaust van de Rode Khmer ligt nog te vers in het geheugen om grote politieke veranderingen te verwachten.. de mensen zijn voorlopig tevreden om voor het eerst in 40 jaar van vrede te kunnen genieten.

Cambodia_069.jpg

Na het afscheid van Mae Hong Son stond er een zware en bochtige busrit van 16 uur op het menu naar Bangkok, waar ik de ochtend nadien meteen om 6u 's morgens de bus op stapte richting Cambodia, nog eens 14 uur! De enige route over land naar Siem Reap en de tempels van Angkor Wat loopt via Poipet, een welgekend oplichtershol en gokparadijs. Maar omdat het veel logischer (en goedkoper) was om mijn bezoek aan Cambodia daar te beginnen, waagde ik het er toch op - ik kreeg waar voor mijn geld.. De busrit omvat onder andere: 2 uur wachten en aanschuiven voor een overgeprijsd visum aan de grens, twee keer veranderen van bus in Cambodia -tot zelfs de kleinsten onder de passagiers zich als sardienen in een blikje voelen- twee verplichte maar dure eetstops (natuurlijk pikken de chauffeurs een graantje commissie mee) en een muntwissel tegen onofficiele afdingprijzen (gelukkig kan ik nu al als een expert afdingen). Tegen alle verwachting kwam ik toch nog tamelijk fris aan rond 9u 's avonds en zocht me een degelijk hostel in het centrum. Na een verfrissende douche en naar de pub voor een frisse pint.. Toen mijn lippen het glas raakten, begon het terstond te regenen - en het hield niet op voor twee dagen. Dit was voor mij de eerste echt lelijke moessonconfrontatie en letterlijk een koude douche voor mijn bewegingsvrijheid door de staat van de wegen. De eerste dagen Angkor vielen dus een beetje in het water, maar ik probeerde er toch nog het beste uit te halen. Gelukkig vallen er ook nog andere dingen te zien in Siem Reap, vooral op en rond het Tonle Sap meer.

Cambodia_014.jpg

Het meer is verbonden met de Mekong rivier die tijdens het regenseizoen massaal water inpompt (het meer groeit dan aan tot 5 maal haar omvang en beslaat dan ruim een vijfde van de totale oppervlakte van Cambodia) en een ideale broedbodem creeert voor vissen die na het regenseizoen soms letterlijk uit de bomen komen vallen. Gigantische zoetwaterkatvissen en karpers (tot 200kg) schuimen de bodem af... het Tonle Sap bekken is een van de meest productieve visserijen in de wereld; met een vangst van 2 miljoen ton per jaar laat het de Amazone, de Congo en de Mississipi ver achter zich. Het vissersdorp Chong Kneas is een drijvend dorp met krokodil- en viskwekerijen waar alles op drijvende bamboevlotten is gebouwd (inclusief school, cafe, hospitaal, basketbalterrein, enz). In Kompong Phlung staan de huizen op palen.. in het droge seizoen 5m boven de grond, in het natte seizoen net boven het waterpeil. Het ondergelopen woud heeft groene kruinen maar metershoge kale en versteende stammen.

Cambodia_058.jpg

De tweede dag in Siem Reap ontmoette ik Any, een self-made zakenvrouw met een klein fortuin op haar naam. Ze verdiende vroeger de kost als chef-kok in Europa, maar is nu exporteur van zijde en antiek en vooral vastgoedmakelaar. Ons beider interesse voor lekker eten leverde me een interessant gesprek op en een uitnodiging bij haar thuis voor een etentje waar ik meteen de locale specialiteit 'amok' kon proeven en ook een gratis kamer toegewezen kreeg (kosten van eten en hotel dus uitgespaard:) Any reisde al de halve wereld rond naar exotische plaatsen waar ik nu alleen maar van kan dromen, en met haar spendeerde ik enkele mooie dagen in en rond de tempels van Angkor Wat. Het is voor toeristen verboden om een bromfiets te huren rond Angkor. Je bent dus verplicht (alweer een soort van oplichterij) om een dure taxi of moto te huren voor de dag want de tempelcomplexen liggen telkens op enkele kilometers afstand van elkaar en het is onmogelijk om ze te voet te verkennen; in het beste geval per fiets maar in een zinderende hitte of ziedende regen zie je ook daar vanaf. Een toegangsticket voor drie dagen Angkor kost 50 dollar maar drie dagen was voor mij niet voldoende dus ook daar weer meer kosten! Maw Angkor is dus een dure affaire geworden;) Bovendien gaat ruim 80% van dat geld naar een of ander duister bedrijf "Apsara" dat de tempels beheerd maar niet beschermd of restaureerd.. alweer een droevig fraudeverhaal. Maar goed, het was en blijft de moeite waard..

Cambodia_116.jpg

Angkor was ooit het centrum van een uitgestrekt Khmer-rijk dat tussen de 9e en 14e eeuw het grootste deel van Indochina domineerde. Het rijk kende pieken en dalen (Angkor werd tweemaal geplunderd) maar op het hoogtepunt van z'n macht telde het meer dan een miljoen inwoners, en dat in de tijd dat Londen nog een provinciestadje was van 50.000 zielen. De schaal is onvoorstelbaar en het kroonstuk is de tempel van Ankor Wat. De verdedigingsgracht meet 1,9 km bij 1,7km en is 190m breed (heel andere koek dus dan het beekje rond het Gravensteen;). Een brede boulevard brengt je tot bij de enige toeganspoort. Het moment dat je door die poort loopt en aan het einde van de tunnel in het licht het silhouette van Angkor Wat ziet opdoemen is een echt kippevel moment (ik heb het trouwens op film voor de amateurs). In het begin krijg je een 2-dimensionale lotusvorm te zien die zich langzaam uitdiept tot een 5-puntige tempel naarmate je dichterbij wandelt.

Cambodia_049.jpgCambodia_080.jpgCambodia_039.jpgCambodia_077.jpg

Voor de geinteresseerden een korte geschiedenisles.. Het verhaal van Angkor begint in 802 nC als koning Jayavarman II erin slaagt om de kleinere twistende rijkjes van Cambodia te verenigen. Hij vestigde zich als God-koning van een Hindu samenleving en bleef 40 jaar aan de macht. Hij bracht de eerste grote groei van het Khmer rijk. De daaropvolgende koningen verhuisden enkele malen van hoofdstad en bouwden hier en daar de eerste grote tempels en irrigatiekanalen. In de 11e eeuw breidden Suryavarman I en zijn zoon Udayadityavarman II het rijk verder uit, maar het land zonk daarop in onrust en politieke machtstrijd. Tot Suryavarman II in 1112 afrekende met zijn rivalen en het rijk herenigde onder zijn bewind. Het rijk strekte zich op dat moment uit van Birma in het oosten tot Vietnam in het westen, Laos in het noorden en Malay in het zuiden. Hij was verantwoordelijk voor de bouw van Angkor Wat, het absolute hoogtepunt van de Khmer cultuur. Maar Angkor begon tevens de eerste tekenen van verval te tonen; door ontbossing en overpopulatie begonnen de waterreservoirs te verzanden en in 1177 rebelleerden de Cham (Vietnam) en namen de stad per boot en per verrassing. Vier jaar later slaagde een legergeneraal erin de Cham te verdrijven uit Angkor en vestigde zich als nieuwe koning Jayavarman VII. Hij startte een golf van nieuwe bouwprojecten (Angkor Thom en het Baphuon), beval de restauratie van ontelbare oudere tempels en breidde het irrigatiesysteem uit met de westelijk Baray. Hij bouwde een netwerk van verharde wegen, scholen en hospitalen veranderde de staatsgodsdienst in het Buddhisme. Hij bracht voorspoed en vrede in zijn rijk. Na zijn dood in 1219 raakte Angkor langzaam maar zeker in verval. De Thai plunderden de stad in 1351 en maakten de klus af in de 15e eeuw waarop de Khmer hoofdstad verhuisde naar Phnom Penh. De tempels bleven onder Thais bewind tot de Fransen het protectoraat van Cambodia opnamen.

Cambodia_086.jpg

Dat Angkor Wat per toeval werd ontdekt in het oerwoud is een fabel. Het is waar dat enkele andere tempels volledig overgroeid waren, maar Angkor Wat zelf bleef altijd een actief Buddhistisch klooster waardoor het gespaard bleef van de vernietigende invasie van de natuur. De locale bevolking heeft altijd geweten waar de andere tempels lagen en het was gewoon een kwestie om ze in kaart te brengen. Eerdere publicaties bleven onopgemerkt in Europa en Japan, tot de Fransman Mouhot in 1860 met zijn "Voyage a Siam et dans le Cambodge" - vol met prachtige schetsen en illustraties - een internationale hype deed onstaan die talloze wetenschappelijke expedities en de eerste toeristen naar Angkor bracht.

Cambodia_103.jpgCambodia_124.jpg

Na een week ruines bekijken, had ik het wel gehad dus zette ik koers naar Batdambang. Any regelde een prive-chauffeur, wat later geen overbodige luxe bleek want de weg was in barslechte staat en ik was blij dat ik de rit van 6 uur in rust en airco kon maken. Batdambang is de tweede grootste stad van Cambodia, maar er heerst een gemoedelijke sfeer en heeft een idyllische ligging aan de oevers van de Sangke rivier.

Cambodia_151.jpgCambodia_137.jpg

Onder de Fransen was de stad een bloeiend handelscentrum en veel van de oude koloniale architectuur is bewaard gebleven (zij het dringend toe aan renovatie). Hier heel wat 'couleur locale' te beleven.. ik proefde mijn eerste baguettes met pate en escargots, bezocht een sprookjesachtig klooster op een heuveltop (met nog enkele kanonnen uit minder goede tijden maar een prachtig zicht op de lagergelegen rijstkommen), verkende urenlang de vissersdorpjes langs de rivier per motorfiets, dronk een soort van plaatselijk gebrouwen Guinness op een fantastisch terras op het water en vergaapte me aan oude Franse boulevards en vergeelde gevels.

Cambodia_134.jpg

Volgende stop: Phnom Penh!!

Siem Reap

  • Golden Village Guesthouse - de beste kamers in de stad vr 5USD mr niet in regenseizoen want even buiten de stad!!
  • Popular Guesthouse - goede budgetkamers en een populair rooftoprestaurant
  • Check: Temple Bar - Angkor What? Bar - Martini - The Warehouse - The Blue Pumpkin - Le Tigre du Papier

Batdambang

  • Teo Hotel - good value rooms with AC and TV
  • Riverside Balcony - prachtig terras op de rivier en lekkere bieren
  • The Villa - good but pricy French food

Posted by BramRamaut 04:38 Archived in Cambodia

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

yo yo yo
wat een goed geschreven blog, je word steeds beter!
Het lijkt dat Cambodja echt avontuurlijk is en heel wat anders dan Thailand.
Hou het safe en tot later op mss!
Guido

by sambaguy

Even in Reims en Nederland geweest, twee extra goeie weekendjes achter de rug en dan nog een pracht van een blog als je thuis komt... het kan niet op! Ik kijk nu al uit naar Phong Penh. Hou je goed.

by lieve_eeck

Ook bij ons zijn de moessonregens begonnen ....en vanavond valt de regen weer met bakken uit de hemel. Maar wij houden het wel droog.
De blog over de Khmer Rouge heeft ons geraakt en bevestigt de vele documentaires die we in de jaren te zien kregen. Je bent er opnieuw in geslaagd om een professioneel stukje reisproza neer te pennen en de vele foto's zijn adembenemend mooi en raak. We proeven zo de sfeer. Wees voorzichtig en geniet verder van je avonturen.Groetjes

by JeanP_Clau

Fantastisch blog Bram, prachtig geschreven. Mooie, ontroerende foto's. Leef echt met je mee als ik dit lees. Wees voorzichtig Bram, en verras ons met je volgende belevenissen. Lieve groetjes je zus.

by ans_nico

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint