A Travellerspoint blog

Phnom Penh, Kratie en Ban Lung

Anarchy and Dolphins

semi-overcast 32 °C
View Thailand 2007 on BramRamaut's travel map.

Hallo beste slaapratten en feestgangers!

Mn rondreis in Cambodja zit er bijna op. Morgen vlieg ik naar het noorden van Laos. Ik heb net 2 vermoeiende weken van intens reizen achter de rug. Na Batdambang ging het naar Phnom Penh, waar ik een week verbleef meer uit noodzaak dan wat anders. Mijn VISA-kaart besloot het om het (voor de tweede keer) te begeven en dat op een vrijdagavond. Gevolg: heel het weekend geen geld afhalen.. en ik zat sowieso al krap in cash! Op de koop toe kreeg ik uitgerekend die dag ook een enorme last van buikkrampen en diarree - ik kon letterlijk bijna geen stap verzetten.. van een rampweekend gesproken! Ik was al min of meer uitgekeken op de stad en had de meeste bezienswaardigheden al bezocht, maar het plan om zaterdag te vertrekken viel dus helemaal in het water. Het was al dinsdag toen ik een ticket voor de bus te pakken gekregen. Mijn buik deed het ondertussen ook al beter en protesteerde gelukkig niet al te veel tijdens de lange busrit naar Kratie.

Phnom_Penh_2007_001.jpg

Phnom Penh is een anarchistische stad pur sang. Men had me al gewaarschuwd: "You love it or you hate it". Ik moet eerlijk toegeven dat het voor mij persoonlijk helaas eerder het tweede is. Hier geldt bovenal de wet van de sterkste. Een rechtssysteem bestaat niet. De corruptie is zover doorgedrongen - en te vinden in alle lagen van de bevolking - dat het inderdaad veel weg heeft van totale anarchie. Op straat zie je stinkend rijke zakenlui in dikke hummers, maar evengoed duizenden bedelende kinderen, verminkte straatlopers en hele families op armtierig bromfietsjes. Motodop-chauffeurs (scootertaxi's) vervullen de rol van drugsdealer en pooier. Overal wordt je door ze aangesproken (dus lastiggevallen) en bieden ze je drugs aan in alle soorten en maten, of vrouwen. Het gerucht gaat zelfs dat je voor 700 dollar iemand kunt laten vermoorden. De straatellende, de zwerfkinderen, de overwoekerende prostitutie, de allomtegenwoordige drugs en de niet-aflatende oplichterijtjes hebben zo langzamerhand het beste van me gehad. Het is allemaal zeer intens en overdonderend, en na verloop van tijd kom je er een beetje moedeloos van. Dat de mannen hier iedere dag vechten om te overleven, en regelmatig over de schreef gaan voor een dollar meer - maar toch de tijd en het geld vinden om te drinken en te gokken, maakt mijn gevoel er niet beter op. Zoals Amit Gilboa zegt in 'Off the road in Phnom Penh' over zijn tijd in hier: 'one big trip'...

Phnom_Penh_2007_002.jpg

De eerste dagen vielen nochtans goed mee, omdat ik de agenda goed gevuld hield, en omdat er hier toch een aantal indrukwekkende dingen te zien zijn. Tijdens de eerste dagen deed ik de moeite om de stad grotendeels te voet te verkennen. Ik bezocht Wat Phnom waar de ontstaansgeschiedenis van Phnom Penh begint.. 'Phnom' betekent heuvel in het Khmer en Wat Phnom is inderdaad gebouwd op de enige (27-meter hoge en perfect ronde) heuvel in de stad. De legende gaat dat de eerste pagode hier gebouwd werd om de vier buddhabeeldjes te huisvesten die mevrouw Penh vond op de oevers van de Mekong. Vandaar dus Phnom Penh. De beeldtenis van een (eerder robuust gebouwde) mevrouw Penh wordt hier trouwens nog elke dag vereerd met honderden wierookstokjes en bloemenkransen.. en bananen... daar schijnen de geesten in het bijzonder verlekkerd op te zijn! Of moet ik zeggen de kolonie apen die op de tempelheuvel rondzwerft!? Wat Phnom heeft overdag veel weg van een circus; met bedelaars, straatventers, vrouwen die drankjes verkopen en kinderen die mussen verkopen in een kooitje (je betaalt om het diertje te kunnen loslaten).. er lopen olifanten en apen rond, er staat een boom met honderden angstaanjagende hondsvleermuizen in en er zijn talloze kraampjes met oude vrouwen die je met behulp van de kaarten de toekomst kunnen voorspellen.

Phnom_Penh_2007_006.jpg

Op mijn wandeltochten passeerde ik oa de indrukwekkende facades van de Franse ambassade, de Bibliotheque Nationale, het koloniale hotel Le Royal en het treinstation. Ik verkende Psar Thmei, de centrale markt ontworpen als busstation door de Fransen in art deco stijl maar door gebrek aan rijdende bussen omgevormd tot een gigantische overdekte markt. De stad te voet afdweilen in temperaturen tot tegen de 40 graden was niet vanzelfsprekend (zeker niet als je om de 10 meter wordt aangesproken door een motodop-chauffeur.. 'Moto, sir?'), maar toch de moeite. In de achterbuurten botste ik meer dan eens op onbekende pareltjes van tempels.

Phnom_Penh_2007_016.jpgPhnom_Penh_2007_017.jpgPhnom_Penh_2007_018.jpgPhnom_Penh_2007_019.jpg

Andere niet te versmaden uitstapjes gingen naar het Koninklijke Paleis (met het curieuze Ijzeren Huis van Napoleon III) en de aanpalende Zilveren Pagode waarvan de vloer belegd is met meer 5000 tegels uit massief zilver.. elk stuk een kilo! De Zilveren Pagode werd grotendeels gespaard door de Rode Khmer om aan de buitenwereld te tonen dat het regime respect had voor de rijkdommen van het land (godsdienst werd als verwerpelijk aanzien en veel monniken werden gedood). Hoewel 60% van haar schatten onder Pol Pot werd vernietigd, is wat overblijft nog altijd spectaculair en een waar testament van de pracht en praal van het ooit glorieuze Khmer rijk: er zijn massief gouden en zilveren Buddha-beelden (enkele werden op een geheime locatie begraven tijdens de oorlog), belegd met duizenden diamanten. De levensgrote staande Buddha weegt 90kg en bezit 9584 diamanten waaronder de grootse 25 karaat. Ook het Nationale Museum was de moeite waard; gevuld met de vele schatten uit Angkor Wat en ik maakte er een interessant babbel met enkele monniken die daar toevallig op bezoek waren.

Phnom_Penh_2007_028.jpgPhnom_Penh_2007_029.jpg

De dag nadien was het tijd een confrontatie met de Rode Khmer. Eerst ging het naar de Killing Fields waar ik meer dan eens een koude rilling over mijn rug voelde lopen. De Fields zijn amper een hectare groot en bevinden zich op een oud schoolterrein. Er staat een monument; een pagode gebouwd rond een glazen toren die gevuld is met de beenderen en schedels van de slachtoffers. Iedere dag kwamen hier een aantal vrachtwagens gevuld met geblinddoekte mensen die moesten worden afgemaakt. De gruwel gaat zo ver dat de beulen geen kogels verspilden maar hun werk uitvoerden met knuppels en messen. Op het terrein zijn de kuilen die als massagraf dienden nog altijd zichtbaar, soms zelfs nog met enkele verbleekte beenderen. Hele families werden hier uitgemoord inclusief kinderen en babies (die werden gespiest). Met een weinig fantasie zie je hier de slachtoffers nog, geblinddoekt en knielend naast een van de putten, de doodskreten van hun familie aanhorend, wachtend op hun lot. Leraars, monniken, intelligentia, studenten, zakenlui, politici en hun familie werden door hun buren uitgeleverd en vonden hier een gewisse dood.. hun misdaad: denken of geloven. Op het einde begon het regime zelfs in eigen rangen te moorden. Veel mensen waren slechts half dood en werden levend begraven. De kuilen werden met pesticiden overgoten om de stank tegen te gaan om niet al te veel achterdocht te wekken bij de omwonenden. Zoals in Duitsland behouden veel mensen van die generatie het "Wir haben es nicht gewust''-principe en tot op heden is er geen enkele Rode Khmer berecht.. alle kopstukken stierven een natuurlijke dood en het voetvolk mengde zich na de oorlog gewoon terug onder de bevolking.

Phnom_Penh_2007_032.jpgPhnom_Penh_2007_047.jpg

Na een stille taxirit en nauwelijks bekomen van de Killing Fields kwam ik bij de geheime gevangenis van Tuol Sleng. Mensen die verdacht werden van een of andere misdaad tegen het regime werden hier naartoe gebracht en gefolterd tot ze een bekentenis aflegden. De gevangenis is nu een museum en bevat duizenden foto's van de doden. Zoals de Nazis hielden de Khmer Rouge gedetailleerde verslagen bij van hun gruweldaden. De gebouwen (oude secundaire school) zijn nog in originele staat en je kunt er nog de folterlocalen bezichtigen, inclusief foltertuigen en bloedvlekken op muren en vloer. De vrouwen en kinderen werden opgesloten in aparte cellen (2 m2), mannen werden vastgeketend in slaapzalen, waar ze naakt op een harde vloer sliepen. De gevangen mochten geen enkele beweging maken zonder toestemming van de bewakers (zelfs niet omdraaien in hun slaap) op straffe van stokslagen. De hygiene was rampzalig en er was geen ziekenverzorging, resulterend in catastrofale epidemieeen onder de gevangenen. Van de 20.000 mensen die hier werden gebracht, overleefden het er 7. Het totale aantal burgerslachtoffers onder de Rode Khmer wordt geschat op meer dan een miljoen...

Na een week Phnom Penh werd het hoogtijd om de rest van het land te bezoeken. Eerst ging het naar Kratie, een slaperig dorp aan de oevers van de Mekong, waar ik de zeldzame Irrawady zoetwaterdolfijnen ging bekijken. Door overbevissing, vervuiling en dynamietering in China, zijn deze dieren met uitsterven bedreigd. Hun totale aantal wordt nu op 70 geschat. Toerisme draagt bij tot de bescherming van de dieren, hopelijk is het niet te laat.. Na Kratie ging het richting Ban Lung in de oostelijke provincie Ratanakiri. De aarde hier is prachtig rood, maar helaas wordt het regenwoud met angstaanjagend tempo gekapt. 's Morgens om 6 uur op voor een fikse wandeling in dit prachtige Cambodjaanse heuvelland naar Boeng Yaek Laom. Dat kratermeer is 700.000 jaar oud en perfect circelvormig; sommigen beweren dat het gemaakt werd door een meteorietinslag.. het meer is een van de diepste ter wereld en het water is kristalhelder met zichtbaarheid tot 5 meter diep!! Gelukkig trof ik net ook prachtig zomerweer en in de vroege morgen was ik de eerste en lang de enige om in dit water te duiken. Machtig!! Ook een zalige BBQ-avond beleefd met een Frans en een Israelisch-Duits koppel..

ban_lung.jpg

Ondertussen begon mijn cash serieus te minderen en tot overmaat van ramp kwam ik te weten dat het dichtsbijzijnde geldautomaat.. in Phnom Penh staat! Het plan om Laos via het landelijke zuiden binnen te trekken viel dus in het water. Ik ben ondertussen al weer een paar daagjes in Phnom Penh en ik moet toegeven dat mijn oorspronkelijke negatieve ingesteldheid tegenover deze stad al wat bijgesteld is. Ik verblijf nu in een andere wijk van de stad en het gaat er hier veel gezelliger en gemoedelijker aan toe. Hier niet de lawaaierigheid en opdringerigheid van motodops van in het backpackers kwartier... in dit deel van de stad zijn de mensen veel authentieker en rustiger, en dat scheelt een hoop! Ik sleet enkele toffe avonden tussen de foor en de casino's hier op de rivierdijk. Nu ook al wat toffe cafe's en restaurants ontdekt. In het Friends restaurant gaat een groot deel van de opbrengst naar een project voor straatkinderen en straatjongeren worden er gratis opgeleid voor de horeca! Een (h)eerlijke maaltijd dus! Morgen vlieg ik dus naar het noorden van Laos voor de laatste etappe van mijn reis..

Phnom Penh
STAY OUT OF BACKPACKERS AREA NEAR BOENG KAK!!

  • Royal Guesthouse, Ph 154, de beste kamers en service in het midden van de actie voor een matige prijs! Toffe buurt..
  • Friends Resto, 215 Ph 13: good food & profits go to streetchildren
  • La Croisette, 241 Sisowath Quay, french patisserie
  • Freebird, Ph 240: great Khmer and Western food.. AC!

Check:
Memphis bar: great live performances
Heart of Darkness: good dancing

Kratie

  • Star Guesthouse, Ph Preah Shihanouk: best cheap guesthouse and good food!
  • Red Sun Falling: cosy resto managed by a crazy American John! A have-to-visit!

Ban Lung

  • Only one place to stay: Star Hotel, best offer in town + good resto
  • Nordic House: bungalows with all commodities -for people who can afford more- stonethrow away from Boeng Yaek Laom

Posted by BramRamaut 07:20 Archived in Cambodia

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

't Is te hopen dat je voor Laos niet te veel problemen hebt met je visa en dat je tenminste weer op de been bent met je krampen in je buik.
Hier is het festival van start gegaan dus we geven er ook maar een "lap" op ! Tot de volgende.

by lieve_eeck

Ik krijg rillingen als ik dit allemaal lees, hoe is het mogelijk ??? Wat hebben die mensen meegemaakt ?? prachtig mooi geschreven reisverhaal, gaat het al wat beter met je buik ?
Wij vertrekken morgenochtend voor een weekje De Panne, even er tussenuit. Soms lees ik jouw verhalen met een beetje jaloezie, wat zou ik graag met je meereizen ! Prachtig om dit mee te maken !!! Heel wat anders dan de belgische kust !
Lieve groetjes, bij jouw in gedachten ...
Ans

by ans_nico

Nog altijd even leuk om je reisverhaal te volgen en de kleurrijke foto's te bewonderen en ...niet onbelangrijk, te vernemen dat we je binnenkort terug in Belgiƫ mogen verwachten. Groetjes, Claudine en pa

by JeanP_Clau

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint