A Travellerspoint blog

Vientiane en Vang Vieng

Van ruimteraketten en tuben

sunny 35 °C
View Thailand 2007 on BramRamaut's travel map.

Dag trouwe bloggers!

Na m'n avontuurlijke tochten op de moto door het bergwoud van Thakek was het hoog tijd voor een ontspannend tussendoortje. Als hoofdstad van Laos is Vientiane een van de snelst groeiende steden van Azie maar toch heerst er nog altijd een rustige en vriendelijke atmosfeer. Het weer is ondertussen compleet omgeslagen.. na 10 dagen van onophoudende regen is het plots weer snikheet. Gelukkig is het aangenaam flaneren tussen de vele terrasjes en noedelstalletjes op de Fa Ngum-esplanade op de oever van de rivier. Vanachter een frisse pint (Beerlao) laat ik mijn ogen en gedachten dwalen naar de overkant van het water.. Thailand.

vientiane1.jpgvientiane2.jpg

Vientiane is een toffe stad om te voet te verkennen; het stratenplan is makkelijk te navigeren en het centrum is niet te groot. Overal staan nog oude koloniale gebouwen en er zijn tientallen en kleine en grotere tempels. Veel Franse auto's uit de jaren '40 en '50 staan hier nog altijd op actief. Alles baadt in een rustieke sfeer want door 30 jaar communisme (tot op vandaag!) lijkt de tijd hier stil te hebben gestaan. Toch schieten renovatiewerken stilaan als paddestoelen uit de grond want na 10 jaar open grenzen en een overheidsbeleid van 'glasnost en perestroika' boomt de economie (en het toerisme) als nooit tevoren..

vientiane3.jpgvientiane4.jpg

Hier en daar vind je een leuke koffiebar (Lao koffie behoort bij de beste van de wereld) met croissants of baguettes. De hoofdattractie is het Wat That Luang, dat met zijn goudkleurige stupa's en koepels veel weg heeft van een bizarre ruimteraket. Thanon Lane Xang is de hoofdader van de stad en wordt ook wel eens de Champs Elysees van Azie genoemd; temeer omdat er aan het uiteinde -zoals bij zijn grote broer in Parijs- een soort overwinningsboog staat. Het Patuxai monument heeft inderdaad veel weg van de Arc de Triomphe maar eens dichterbij verliest het veel schoonheid want het werd helaas nooit helemaal tot in detail afgewerkt. De boog wordt door de locale expats ook soms de 'verticale landingsbaan' genoemd omdat het gebouwd werd met Amerikaans beton dat bestemd was voor de aanleg van een luchthaven. In de stad kom je geregeld groepjes kleurrijk geklede monikken tegen want Vientiane is een belangrijk centrum voor hun Buddhistische opleiding. Voor de rest een prachtige zonsondergang gezien boven een praalbootrace op de Mekong en enkele toffe avonden met Chris, een expat die met zijn vriendin in Bangkok woont en wegens visumverplichtingen een paar dagen in Vientiane verbleef (weer een contact bij in Bkk.. altijd handig voor de uitbreiding van m'n DVD collectie;)!

vangvieng1.jpgvangvieng2.jpg

Na een vijftal dagen uitrusten en genieten van het authentieke Laos in Vientiane, ging het naar het idyllische -maar HEEL toeristische- Vang Vieng. Het dorp nestelde zich tussen de oevers van de Nam Song, een krachtige wildwaterrivier, en de voet van een zandstenen kliffenformatie die tientallen grotten en watervallen verbergt. En hoewel de plaatselijke bevolking vooral bestaat uit horden Amerikaanse en Engelse toeristen was Vang Vieng toch een verplichte stop op mijn weg naar het noorden. Dit sprookjesachtige terrein verkennen is een unieke ervaring. Er zijn boomgaarden doorlopen met kanaaltjes waar heerlijk firs en kristalhelder bronwater in stroomt. Er zijn wilde buffels, pony's en ganzen die zich grazend te goed doen aan het weelderige moessongras. Hier en daar markeert een pagode de ingang naar een grot waar een wakke koelte soelaas brengt voor de middaghitte (het is hier ondertussen weer constant +35C).

vangvieng3.jpgvangvieng4.jpgvangvieng5.jpgvangvieng6.jpg

Aan de mond van de Tham Phu Kham grot is er een laguna waar een oude overhangende boom iedere bezoeker uitnodigt voor een frisse duik in het turkoois blauwe water. In een andere grot zoek je je een weg met de zaklamp door ondiep maar inktzwart en ijskoud water tot je de plaats hebt gevonden waar een Buddhabeeld baadt in het mysterieuze schijnsel van een krevas in het plafond. Een volledige dag werd opgeslorpt door het 'tuben' waarbij je op een binnenband van een tractorwiel de krachtige Nam Song-stroom afdrijft. Op de oevers bouwden enkele mensen geimproviseerde cafe's en staketsels met gigantische schommels van waarop je vanuit een duizelingwekkende hoogte de razende rivier in duikt. Je wordt constant 'gehaakt' en binnengetrokken voor een gratis borrel LaoLao (rijstwijn) en daaropvolgende (betalende) pint en schommelsprong. Het moet niet gezegd dat het tuben een spectaculaire en soms waanzinnige onderneming is (vooral voor de vele dronken Engelsen die geen enkel gevoel voor risico meer in acht nemen). Maar toch een niet te missen en onvergetelijke backpackers ervaring!!

Vientiane:

  • Chindamay Guesthouse: goed prijs-kwaliteit, rustige ligging
  • Makphet restaurant: lekker eten vr een goede zaak (opleiding straatkinderen)
  • Clubben in Don Chan Palace niet te missen!
  • Check out: Bor Peng Yang bar - Samlot Cafe - Half Moon Bar - Fa Ngum Esplanade voor zonsondergang

Vang Vieng:

  • Thavisouk Guesthouse: toffe en heel luxueuze bungalows rond een prachtige tuin voor een kleine prijs! vriendelijk personeel en uitstekend riverside restaurant!! Aanrader!

Posted by BramRamaut 01:37 Archived in Laos

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Hey Bram,

prettig weer van je te horen, was voor mijn gevoel weer eventjes geleden. Jouw ontdekkingsreis gaat gewoon door, prachtig ...
Moet echt tof geweest zijn op die rivier.
Hier is het dagelijks leventje weer begonnen na de vakantie, Tristan gaat nu naar groep 2 en ikzelf ben ook weer twee weken aan het werk, heb een leuk klasje. Ik geef nu ook de gymles aan de kleuters op tristan's school. Tristan vindt het prachtig!!!! Ik hoop je vlug weer eens in levende lijve te zien en te horen hoe je enthousiast over je reis verteld. Dan houden we een foto-avond !!
Lieve groetjes Je zus

by ans_nico

Hey Bram!
Aangezien je blijkbaar wegblijft (groot gelijk, je hebt hier niks gemist deze zomer!) wou ik je langs deze weg nog es de groeten doen!!! Thanks voor de mooie blog en vele groeten!
Filip

by Ribbib

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint