A Travellerspoint blog

Luang Prabang en Huay Xai

Wafels en gibbons

semi-overcast 30 °C
View Thailand 2007 on BramRamaut's travel map.

Hallo bloggers!

Luang_Prabang_001.jpgLuang_Prabang_002.jpg

In het centraal massief van Laos ligt er een fabelachtige stad waarvan het centrum werd verkozen als werelderfgoed. Luang Prabang was lang de hoofdstad van Laos (tot de Fransen die naar Vientiane verplaatsten) en de bevolking bestaat uit een mengelmoes van allerlei Thai en Lao minderheidsgroepen, mensen van de bergstammen, Vietnamezen en Chinesen, laaglanders en natuurlijk de gewoonlijke groepen van Westerse toeristen. De Mekong meandert zich rond de stad waardoor de binnenstad op een schiereiland ligt. In het midden is er een helling met daarbovenop de tempel van Wat Phu Si. Net zoals in Brugge is het aangenaam vertoeven in de steegjes van de oude stad. Er is een mooie avondmarkt met rijke zijdewaren en zoete lekkernijen. Overal staan rustiek vervallen tempels als testament van een rijke geschiedenis. In de straten wandelen hier en daar monikken rond in hun saffraankleurige gewaden. Vanaf de slopen rond Wat Phu Si kun je 's avonds de groene heuvels rond de stad in goud zien veranderen wanneer de zon in Mekong zakt. Verder valt het Nationaal Museum te bewonderen dat ooit dienst deed als woonst voor de koninklijke familie (tot die geliquideerd werd eind jaren '70 door het communistische regime).

Luang_Prabang_006.jpgLuang_Prabang_005.jpg

Zoals overal in Zuid-Oost Azie komt het leven hier vroeg op gang. In deze bergachtige streek koelt het 's nachts behoorlijk af waardoor er tussen 5 en 10u een aangename temperatuur heerst. Dit zijn de drukste uren van de stad. Na 10u vertraagt het ritme onder een loodzware zon en blijft iedereen zoveel mogelijk binnen tot rond een uur of vier in de namiddag. Daarna beschermt de schaduw van Wat Phu Si de stad en komt het nachtleven stilaan op gang. Als je vroeg genoeg opstaat (rond 5u) kun je 's morgens getuige zijn van hoe de dorpelingen de almen van de monikken vullen met rijst en wat groenten en fruit. Even buiten de stad is er een spectaculaire waterval met verschillende niveau's die de vergelijking met de fameuze watervallen van Erawan in Thailand gemakkelijk kan doorstaan. Kuang Si is zelfs iets mooier dankzij een prachtig park met zwempoelen en natuurlijke jacuzzi en een conservatieproject voor Aziatische beren aan de voet. Kortom, Luang Prabang is een schitterende plaats; een kans voor alle backpackers in Laos om even uit te blazen en een offer te brengen in een van de vele tempels...

Luang_Prabang_003.jpgLuang_Prabang_004.jpg

Na een paar daagjes van heerlijk genieten en uitrusten was ik klaar voor weer wat actie. Ik schreef me in voor de Gibbon Experience; een driedaagse trektocht doorheen het regenwoud. Na een helse nachtbusrit van 16 uur (inclusief dronken en zingende chauffeurs op een overdosis M-150 -de plaatselijke RedBull- een nogal duistere controle van politie-officieren en even daarna van gewapende bergbewoners, een 4-tal uren zwaar pokeren met een Amerikaan en Israeli in het schijnsel van een zaklamp, een dolle rit tegen onwaarschijnlijke snelheid in de haarspeldbochten van het hoogste bergmassief in Laos, een lekke band en absoluut geen slaap!) kwam ik uitgeput maar ongeschonden aan in Huay Xai aan de Mekong, de thuisbasis van het Gibbon project en poort naar Thailand. Al maanden keek ik uit naar deze tocht en naar wat een van de hoogtepunten en mooie aflsuiter zou worden van mijn reis... Wie beslist om deel te nemen aan het project gaat op zoek in het hart van de jungle in Noordwest Laos naar de schuwe zwarte gibbon, die tot voor kort als uitgestorven werd beschouwd. Wij kregen er uiteindelijk geen te zien (waarschijnlijk door het slechte weer) maar de 150 dollar om te mogen deelnemen beschouw ik toch als de best bestede van mijn reis. De driedaagse hike (inclusief eten en onderdak in boomhutten) was daarmee een van mijn duurste ondernemingen hier. Gelukkig gaat het geld rechtstreeks naar de bescherming van het woud en de dieren (Animo, de organisatie achter het Gibbon project, stelt een 200-tal personeelsleden te werk waaronder 40 boswachters die illegale houtkap en stroperij bestrijden). Dit is een mooi staaltje van ecotoerisme en zo droeg ik ook een steentje bij tot de conservering van dit brokje ongerepte natuur!:) Een must voor iedereen die begaan is met het lot van de regenwouden op onze planeet. Dit is het relaas van een schitterend avontuur...

Gibbon_Experience_033.jpg

Vrijdag 24/8/2007
7u: Op het kantoor van Animo maak ik kennis met de vijf andere leden van de expeditie... Joost en Marjolein, een Nederlands paar uit Rotterdam; Cory en Scott, twee Australische vrienden en Toby, een jonge Engelse medi-student, avonturier en levensgenieter. We bekijken ook een video die ons uitlegt wat de gevaren zijn en hoe veilig de zipkabels te gebruiken tussen de verschillende boomhutten.
8u30: In de Landrover gaat het 2 uur naar Don Chai, het dorp waar het pad naar de jungle begint. We passeren adembenemende berglandschappen en wisselen nog wat schuw de eerste grappen en reisverhalen uit.
9u30: Onze Landrover komt vast te zitten in een van de enorme geulen. Met vereende krachten, wat graafwerk en heel wat geduw (waarbij Scott en Cory een modderdouche kregen) krijgen we de jeep weer vlot. Het begint stilaan door te dringen.. dit wordt geen wandelingetje in het park!
10u30: Het pad is onbereidbaar geworden. We moeten te voet verder tot aan het primitieve dorp aan de rand van het woud.
12u: We komen aan in het dorp waar we een korte lunchpauze houden. We maken kennis met onze gidsen: Ponmai, Ping en Keo. Ik beslis om mijn sneakers uit te trekken en blootsvoets verder te gaan (mijn schoenen hadden alle grip en nut verloren in de enkeldiepe modder).
14u: Na een korte stop in het hoofdkwartier van de boswachters (waar een aapje constant in onze rugzakken probeerde te geraken en waar een beerweesje de T-shirt van Toby vernielde) komen we aan in Treehouse 1 waar we de nacht zullen doorbrengen. Het heeft de hele weg pijpestelen geregend en iedereen is te moe en doorweekt om de ziplines te gaan verkennen. We blijven gezellig keuvelen in de boomhut met een kop koffie Lao of thee. Even later brengen ze ons avondmaal die we op een gaspit kunnen opwarmen. De boomhut heeft 3 niveau's en is uitgerust met een badkamer met douche, lavabo en toilet, een living met keukenhoek en twee slaapniveau's met matrassen en muskietennetten. 's Avonds spelen we Yahtzee (dankzij de Joost en Marjolein) en vertellen horrorverhalen. Tijdens een van die verhalen breekt er plots een oorverdovend gedonder los en schudt de hele boom. Rond ons horen we het water vanop de bladeren van de bomen naar beneden klateren en het woud is ineens muisstil. Een aardbeving - achteraf blijkt dit regelmatige kost te zijn... Iedereen is goed verschoten, maar even later gaat het er weer gemoedelijk aan toe. We kruipen uitgeput vroeg onder de wol. 's Nachts wordt iedereen geregeld wakker door vreemde dierengeluiden in en rond de boomhut.

Gibbon_Experience_014.jpgGibbon_Experience_027.jpg

Zaterdag 25/8/2007
7u: De gidsen maken ons wakker. Normaal was het voorzien dat we rond 5u gingen opstaan om de zingende gibbons te gaan zoeken maar door het slechte weer kruipen ook de apen liever weg in hun droge nest. Het had dus geen zin om door de zware regen te gaan trekken.
10u: Na een deugddoende maaltijd stopt het met regenen en begint het wat op te klaren. De gidsen vertellen ons dat we vandaag helemaal naar de laatste boomhut zullen trekken. Het wordt een tocht van 5 uur door het woud. Tijdens de tocht maken we geregeld gebruik van spectaculaire ziplines die gespannen werden aan weerszijden van een vallei. Zippen is de veiligste en snelste manier om zich te verplaatsen door de kruin van het regenwoud, maar is bovenal een fantastische adrenaline-vlucht! YOOHOOOO!! Wanneer we niet zippen moeten we te voet door diepe modderpoelen vol met bloedzuigers. In elke boomhut houden we halt om even uit te blazen en de bloedzuigers uit onze schoenen en van onze benen te halen. Onderweg zien we heel wat vogels en vreemde insecten en wandelen we onder gigantische ficusmamoeten. Het is prachtig om te zien wat voor een veelheid aan bizarre fauna en flora het woud herbergt.
15u: We komen aan in Treehouse 5 waar we eerst een lekkere maaltijd geserveerd krijgen. Daarna is er nog tijd om wat vrij rond te zippen. Eerst is er geen water maar in de late namiddag slagen de gidsen erin om het water in de douche en lavabo's te krijgen. 's Avonds krijgen we toestemming van de gidsen om een rondje te zippen in het donker (normaal verboden). Na een goede douche spelen we 'Bazooka', een Afrikaans spel met dobbelstenen. Na veel lachen kruipen we weer vroeg onder de veren.

Gibbon_Experience_046.jpgGibbon_Experience_037.jpgGibbon_Experience_042.jpg

Zondag 26/8/2007
8u: Na het ontbijt maakt iedereen zich klaar om de terugtocht aan te vatten. Dit keer zijn er geen ziplines meer om ons snel ter plaatse te brengen en de gidsen waarschuwen ons dat we een lange en vermoeiende toch voor de boeg hebben!
11u: De eerste etappe is achter de rug. We liepen over bergen, doorheen rivieren en modderpoelen (weer met bloedzuigers) totaan het primitieve dorpje aan de rand van het woud. Er is enkel een korte pauze en wat droge rijst voorzien. Gelukkig had ik voor iedereen een sandwich met zoete geconserveerde melk gemaakt waardoor we toch weer op krachten kunnen komen. Voor ons ligt 5 uur van voortdurend klimmen en dalen onder een brandende zon op het heetst van de dag. Toby, Keo en mezelf vormen de kopgroep en door een strak wandelritme is er al gauw geen spoor meer van de achterliggers.
15u: Toby heeft het beste gehad. Ik heb al een tijdje zijn rugzak van hem overgenomen en draag er dus nu twee. Per overmaat van ramp is er geen drinkwater meer in onze fles en is er nergens schaduw voor de schroeiende zon. Toby heeft zich helemaal geforceerd om het tempo van Keo te kunnen volgen en is opgebrand. Keo en ik moeten ons uiterste best doen om hem telkens 500m vooruit te krijgen
15u30: We komen aan bij een rivier waar we een fris bad kunnen nemen. We wassen de modder en bloedzuigers weg. Toby kikkert er helemaal van op. Vanaf hier is het slechts een korte wandeling meer naar het dorp waar de Landrover op ons wacht.
16u15: De tweede groep met Joost, Marjolein, Cory, Scott en Ping komen aan in het dorp. We hebben samen een deugddoende lunch met een koude pint. Iedereen is stikkapot. De Landrover brengt ons moe, slaperig maar gelukkig terug naar Huay Xai.

Gibbon_Experience_059.jpgGibbon_Experience_062.jpg

De volgende dag gaat het over de grens terug naar Thailand voor de laatste etappe van de reis..

Huay Xai:

  • Gibbon Experience: check http://www.gibbonx.org. Vooraf reserveren!
  • BAP is het beste guesthouse, vriendelijke dame en goedkope bus- en boottickets.

Posted by BramRamaut 00:41 Archived in Laos

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

in 1 woord.......
Grandioos!
Guido

by sambaguy

Woorden schieten me echt te kort.
Waanzinnig.
En je ziet er zo gelukkig uit.
Prachtig die krullen !
Lieve groetjes
Ans

by ans_nico

Ik krijg hier gewoon de kriebels van al die verhalen. Mijn bezoekers uit Zuid Afrika zijn niet weg te krijgen van je blog ! je zou er zo nog honderden mogen schrijven ze blijven je zeker volgen. allé tot de volgende. Je ma, Erik en Eveline uit Kaapstad.

by lieve_eeck

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint