A Travellerspoint blog

Cambodia

Siem Reap en Batdambang

semi-overcast 35 °C
View Thailand 2007 on BramRamaut's travel map.

Het eerste wat je hier treft, zijn de verminkte oorlogsslachtoffers en straatkinderen die nu bedelend op straat leven. Het is inderdaad een land van schrijnende armoede, maar kruipt nu langzaam uit het diepe dal waar het 40 jaar geleden in verzeild is geraakt. Hier zitten nog duizenden, zoniet honderdduizenden, mijnen in de grond - God weet waar - en de eerste bekommernis van de meeste mensen is om weer een dag overleven. Het is dan niet verwonderlijk dat op straat wandelen een echt avontuur wordt: met schreeuwende moto- en tuktukchauffeurs die zich aan elke mogelijke klant vastklampen, met op elke hoek bedelaars die tamelijk assertief om medelijden dingen en met dieven op de loer naar zorgeloze toeristen die hun tas niet al te goed vasthouden. De onverharde straten vormen in het regenseizoen sowieso al een hindernissenparcours met verraderlijk diepe modderkuilen. Het land bezit heel wat natuurlijke rijkdommen: eindeloze rijstvlaktes, onmetelijke visgronden, rijke boomgaarden, edelstenen, teak en kostbaar zijde en antiek. Maar wil het land echt groeien, dan zal het komaf moeten maken met de bodemloze corruptie en het politiek gesjoemel dat verantwoordelijk is voor een catastrofale ontbossing (meer dan 70% van het regenwoud in 10 jaar tijd) en overbevissing dat nu echt een gevaar wordt voor de plaatselijke economie. Enkele belachelijk rijke mensen maakten hier hun fortuin op de kap van de natuur, en dat (voorlopig) ongestraft. De herinnering aan het verschrikkelijke verleden onder de holocaust van de Rode Khmer ligt nog te vers in het geheugen om grote politieke veranderingen te verwachten.. de mensen zijn voorlopig tevreden om voor het eerst in 40 jaar van vrede te kunnen genieten.

Cambodia_069.jpg

Na het afscheid van Mae Hong Son stond er een zware en bochtige busrit van 16 uur op het menu naar Bangkok, waar ik de ochtend nadien meteen om 6u 's morgens de bus op stapte richting Cambodia, nog eens 14 uur! De enige route over land naar Siem Reap en de tempels van Angkor Wat loopt via Poipet, een welgekend oplichtershol en gokparadijs. Maar omdat het veel logischer (en goedkoper) was om mijn bezoek aan Cambodia daar te beginnen, waagde ik het er toch op - ik kreeg waar voor mijn geld.. De busrit omvat onder andere: 2 uur wachten en aanschuiven voor een overgeprijsd visum aan de grens, twee keer veranderen van bus in Cambodia -tot zelfs de kleinsten onder de passagiers zich als sardienen in een blikje voelen- twee verplichte maar dure eetstops (natuurlijk pikken de chauffeurs een graantje commissie mee) en een muntwissel tegen onofficiele afdingprijzen (gelukkig kan ik nu al als een expert afdingen). Tegen alle verwachting kwam ik toch nog tamelijk fris aan rond 9u 's avonds en zocht me een degelijk hostel in het centrum. Na een verfrissende douche en naar de pub voor een frisse pint.. Toen mijn lippen het glas raakten, begon het terstond te regenen - en het hield niet op voor twee dagen. Dit was voor mij de eerste echt lelijke moessonconfrontatie en letterlijk een koude douche voor mijn bewegingsvrijheid door de staat van de wegen. De eerste dagen Angkor vielen dus een beetje in het water, maar ik probeerde er toch nog het beste uit te halen. Gelukkig vallen er ook nog andere dingen te zien in Siem Reap, vooral op en rond het Tonle Sap meer.

Cambodia_014.jpg

Het meer is verbonden met de Mekong rivier die tijdens het regenseizoen massaal water inpompt (het meer groeit dan aan tot 5 maal haar omvang en beslaat dan ruim een vijfde van de totale oppervlakte van Cambodia) en een ideale broedbodem creeert voor vissen die na het regenseizoen soms letterlijk uit de bomen komen vallen. Gigantische zoetwaterkatvissen en karpers (tot 200kg) schuimen de bodem af... het Tonle Sap bekken is een van de meest productieve visserijen in de wereld; met een vangst van 2 miljoen ton per jaar laat het de Amazone, de Congo en de Mississipi ver achter zich. Het vissersdorp Chong Kneas is een drijvend dorp met krokodil- en viskwekerijen waar alles op drijvende bamboevlotten is gebouwd (inclusief school, cafe, hospitaal, basketbalterrein, enz). In Kompong Phlung staan de huizen op palen.. in het droge seizoen 5m boven de grond, in het natte seizoen net boven het waterpeil. Het ondergelopen woud heeft groene kruinen maar metershoge kale en versteende stammen.

Cambodia_058.jpg

De tweede dag in Siem Reap ontmoette ik Any, een self-made zakenvrouw met een klein fortuin op haar naam. Ze verdiende vroeger de kost als chef-kok in Europa, maar is nu exporteur van zijde en antiek en vooral vastgoedmakelaar. Ons beider interesse voor lekker eten leverde me een interessant gesprek op en een uitnodiging bij haar thuis voor een etentje waar ik meteen de locale specialiteit 'amok' kon proeven en ook een gratis kamer toegewezen kreeg (kosten van eten en hotel dus uitgespaard:) Any reisde al de halve wereld rond naar exotische plaatsen waar ik nu alleen maar van kan dromen, en met haar spendeerde ik enkele mooie dagen in en rond de tempels van Angkor Wat. Het is voor toeristen verboden om een bromfiets te huren rond Angkor. Je bent dus verplicht (alweer een soort van oplichterij) om een dure taxi of moto te huren voor de dag want de tempelcomplexen liggen telkens op enkele kilometers afstand van elkaar en het is onmogelijk om ze te voet te verkennen; in het beste geval per fiets maar in een zinderende hitte of ziedende regen zie je ook daar vanaf. Een toegangsticket voor drie dagen Angkor kost 50 dollar maar drie dagen was voor mij niet voldoende dus ook daar weer meer kosten! Maw Angkor is dus een dure affaire geworden;) Bovendien gaat ruim 80% van dat geld naar een of ander duister bedrijf "Apsara" dat de tempels beheerd maar niet beschermd of restaureerd.. alweer een droevig fraudeverhaal. Maar goed, het was en blijft de moeite waard..

Cambodia_116.jpg

Angkor was ooit het centrum van een uitgestrekt Khmer-rijk dat tussen de 9e en 14e eeuw het grootste deel van Indochina domineerde. Het rijk kende pieken en dalen (Angkor werd tweemaal geplunderd) maar op het hoogtepunt van z'n macht telde het meer dan een miljoen inwoners, en dat in de tijd dat Londen nog een provinciestadje was van 50.000 zielen. De schaal is onvoorstelbaar en het kroonstuk is de tempel van Ankor Wat. De verdedigingsgracht meet 1,9 km bij 1,7km en is 190m breed (heel andere koek dus dan het beekje rond het Gravensteen;). Een brede boulevard brengt je tot bij de enige toeganspoort. Het moment dat je door die poort loopt en aan het einde van de tunnel in het licht het silhouette van Angkor Wat ziet opdoemen is een echt kippevel moment (ik heb het trouwens op film voor de amateurs). In het begin krijg je een 2-dimensionale lotusvorm te zien die zich langzaam uitdiept tot een 5-puntige tempel naarmate je dichterbij wandelt.

Cambodia_049.jpgCambodia_080.jpgCambodia_039.jpgCambodia_077.jpg

Voor de geinteresseerden een korte geschiedenisles.. Het verhaal van Angkor begint in 802 nC als koning Jayavarman II erin slaagt om de kleinere twistende rijkjes van Cambodia te verenigen. Hij vestigde zich als God-koning van een Hindu samenleving en bleef 40 jaar aan de macht. Hij bracht de eerste grote groei van het Khmer rijk. De daaropvolgende koningen verhuisden enkele malen van hoofdstad en bouwden hier en daar de eerste grote tempels en irrigatiekanalen. In de 11e eeuw breidden Suryavarman I en zijn zoon Udayadityavarman II het rijk verder uit, maar het land zonk daarop in onrust en politieke machtstrijd. Tot Suryavarman II in 1112 afrekende met zijn rivalen en het rijk herenigde onder zijn bewind. Het rijk strekte zich op dat moment uit van Birma in het oosten tot Vietnam in het westen, Laos in het noorden en Malay in het zuiden. Hij was verantwoordelijk voor de bouw van Angkor Wat, het absolute hoogtepunt van de Khmer cultuur. Maar Angkor begon tevens de eerste tekenen van verval te tonen; door ontbossing en overpopulatie begonnen de waterreservoirs te verzanden en in 1177 rebelleerden de Cham (Vietnam) en namen de stad per boot en per verrassing. Vier jaar later slaagde een legergeneraal erin de Cham te verdrijven uit Angkor en vestigde zich als nieuwe koning Jayavarman VII. Hij startte een golf van nieuwe bouwprojecten (Angkor Thom en het Baphuon), beval de restauratie van ontelbare oudere tempels en breidde het irrigatiesysteem uit met de westelijk Baray. Hij bouwde een netwerk van verharde wegen, scholen en hospitalen veranderde de staatsgodsdienst in het Buddhisme. Hij bracht voorspoed en vrede in zijn rijk. Na zijn dood in 1219 raakte Angkor langzaam maar zeker in verval. De Thai plunderden de stad in 1351 en maakten de klus af in de 15e eeuw waarop de Khmer hoofdstad verhuisde naar Phnom Penh. De tempels bleven onder Thais bewind tot de Fransen het protectoraat van Cambodia opnamen.

Cambodia_086.jpg

Dat Angkor Wat per toeval werd ontdekt in het oerwoud is een fabel. Het is waar dat enkele andere tempels volledig overgroeid waren, maar Angkor Wat zelf bleef altijd een actief Buddhistisch klooster waardoor het gespaard bleef van de vernietigende invasie van de natuur. De locale bevolking heeft altijd geweten waar de andere tempels lagen en het was gewoon een kwestie om ze in kaart te brengen. Eerdere publicaties bleven onopgemerkt in Europa en Japan, tot de Fransman Mouhot in 1860 met zijn "Voyage a Siam et dans le Cambodge" - vol met prachtige schetsen en illustraties - een internationale hype deed onstaan die talloze wetenschappelijke expedities en de eerste toeristen naar Angkor bracht.

Cambodia_103.jpgCambodia_124.jpg

Na een week ruines bekijken, had ik het wel gehad dus zette ik koers naar Batdambang. Any regelde een prive-chauffeur, wat later geen overbodige luxe bleek want de weg was in barslechte staat en ik was blij dat ik de rit van 6 uur in rust en airco kon maken. Batdambang is de tweede grootste stad van Cambodia, maar er heerst een gemoedelijke sfeer en heeft een idyllische ligging aan de oevers van de Sangke rivier.

Cambodia_151.jpgCambodia_137.jpg

Onder de Fransen was de stad een bloeiend handelscentrum en veel van de oude koloniale architectuur is bewaard gebleven (zij het dringend toe aan renovatie). Hier heel wat 'couleur locale' te beleven.. ik proefde mijn eerste baguettes met pate en escargots, bezocht een sprookjesachtig klooster op een heuveltop (met nog enkele kanonnen uit minder goede tijden maar een prachtig zicht op de lagergelegen rijstkommen), verkende urenlang de vissersdorpjes langs de rivier per motorfiets, dronk een soort van plaatselijk gebrouwen Guinness op een fantastisch terras op het water en vergaapte me aan oude Franse boulevards en vergeelde gevels.

Cambodia_134.jpg

Volgende stop: Phnom Penh!!

Siem Reap

 • Golden Village Guesthouse - de beste kamers in de stad vr 5USD mr niet in regenseizoen want even buiten de stad!!
 • Popular Guesthouse - goede budgetkamers en een populair rooftoprestaurant
 • Check: Temple Bar - Angkor What? Bar - Martini - The Warehouse - The Blue Pumpkin - Le Tigre du Papier

Batdambang

 • Teo Hotel - good value rooms with AC and TV
 • Riverside Balcony - prachtig terras op de rivier en lekkere bieren
 • The Villa - good but pricy French food

Posted by BramRamaut 04:38 Archived in Cambodia Comments (4)

Pai en Mae Hong Son

Magische bergstreek nabij Myanmar

sunny 34 °C
View Thailand 2007 on BramRamaut's travel map.

Eindelijk weer eens een episode in m'n weblog voor mijn trouwe thuislezers! Jullie denken waarschijnlijk dat m'n weblog al aan het uitdoven is, maar niets is minder waar. In het begin van m'n reis raasde ik echt van de ene plek naar de andere met heel gevulde (en vermoeiende) dagen waarin heel wat te rapporteren viel. Na (bijna) drie maanden Thailand heb ik m'n attitude afgesteld op de plaatselijke snelheid: nice and easy! Ik neem meer m'n tijd om dingen te ervaren, vooral dan de natuur en de mensen.. helaas is dat niet altijd de moeite om over te schrijven! Ik wil jullie niet vervelen met verhalen over hoe mooi een namiddagje vissen in een van de ongerepte bergriviertjes kan zijn; of hoe ik soms uren slenterend langs verlaten landwegen spendeerde, omgeven door zwermen vlinders en vogels). Als je een lange reis maakt, besef je na een tijdje wel dat je moet oppassen met je energieverbruik.. kwestie van niet leeg en uitgeblust terug naar huis te gaan.

chiang_mai2.jpg

Na m'n prachtige tijd in Ayutthaya dus weer in Chiang Mai terechtgekomen waar ik opnieuw een aantal dagen de tijd nam om de stad verder te verkennen. Het is immers de derde grootste stad van Thailand en heeft heel wat verborgen en leuke kantjes. Op m'n fotoblog staan er dus ook weer nieuwe fotos onder de albums 'Chiang Mai' en 'Pai & Mae Hong Son' (doorbladeren nr de laatste pagina's!).
Surfen dus nr http://community.webshots.com/user/bram_ramaut!!

Chiang_Mai1.jpg

Ik verbleef in een leuk guesthouse (Julie's GH) waar ik sympathieke mensen ontmoette en een paar heel toffe nachtuitstapjes mee beleefde. De andere dagen werden gevuld met bromfietstochtjes door het plaatselijke heuvelland, zonnebaden aan een sprookjesachtig meer om nadien te genieten v/e copieuze maaltijd in een v/d kleine restaurants op de oever, een dag zwemmen en stoom aflaten in een luxe-openluchtzwembad, de zondagavondmarkt afslenteren met een ijsje in de hand en veel zin om alles te kopen en te verschepen (heel originele kledij, kunst en decoratie voor vr een prikje), of gewoon de stad afschuimend op zoek nr toffe en leuke cafeetjes, kunsthoekjes, eetplekjes en parkjes.

pai1.jpg

Na Chiang Mai de minibus op naar Pai, een schilderachtig kunstdorp ten noordoosten van Chiang Mai. De weg naar Pai is een onbeschrijfllijke rit in oneindige berglandschappen. Her en der was er een korte stop voorzien, want het duurt meer dan drie uur om de 170km af te leggen (zigzaggend op en af). Pai is heel toeristisch maar toch ook wel de moeite. Het dorp ligt aan de Pai-rivier in een vallei temidden de bergen en is het Damme of Watou van Thailand. Hier is geen radio-ontvangst en lange tijd geen televisie-ontvangst (nu sateliet) waardoor de mensen in het oude dorp nog heel trafitioneel leven. Hippies brachten in de jaren '70 en '80 hun muziek hiernaartoe en beinvloedden zo heel wat jonge plaatselijke muziek- en kunstgroepjes, met voorkeur natuurlijk vr reggea-muziek en rasta-cultuur. Het is dan ook geen wonder dat Pai een favoriete trekpleister is geworden voor rondtrekkende backpackers en bon-vivants.

pai2.jpg

De omgeving is ronduit schitterend; de eerste dag meteen weer heel wat sympathieke plekjes ontdekt met de motorfiets. De daaropvolgende avond was er een gratis bbq bij een v/d plaatselijke cafeetjes.. daar heb ik het geluk gehad on Lala te leren kennen die toevallig ook in hetzelfde guesthouse vebleef. De dag erop stelde ze me voor om mee te gaan nr haar thuisstad Mae Hong Son -nog eens 160km dieper de bergen in naar het oosten en de Birmaanse grens.

maehongson3.jpg

Mae Hong Son is een schilderachtig stadje gebouwd rond een klein meer en staat vol met prachtige Birmaanse architectuur. Het wordt ook wel het Zwitserland van Thailand genoemd en men verkoopt hier T-shirts met "1468 bochten", referend nr de weg tussen Chiang Mai en Mae Hong Son...

maehongson2.jpg

Lala is professioneel zangeres en verdient haar brood door elke avond gedurende een viertal uren op te treden met haar band in de plaatselijke nachtclub. Muziekgroepen staan tamelijk hoog op de sociale ladder hier in Thailand en bestaan uit meer leden dan we bij ons gewoon zijn. Naast de klassieke formatie (gitaristen, drum, keyboard, bass, zanger/es), zijn er ook nog heel wat bij- en achtergrondzanders/essen die gefocust zijn op een specifiek genre zoals reggeaton of hip-hop, allerlei danser/essen en er is ook altijd een soort v clown die enkele komische nummers brengt. Een groep bestaat hier dus gemakkelijk uit een 15-tal leden en brengt allerlei genres van Thaise muziek over Engelstalige Evergreens, van hip-hop en reggeaton (hier heel populair nu) naar komische bekkentrekkers.

maehongson10.jpg

Muziek (cf karaoke) en feestjes zijn dus heel belangrijk in deze cultuur en helemaal niet beperkt tot enkel het weekend zoals in Belgie. Iedere dag is hier een reden om uit te gaan, en er is er ook de mogelijkheid toe. De Thaise cultuur is heel statusbewust en geld-georienteerd; Thai spreiden dan ook graag hun rijkdom ten toon en gaan kwistig om met geld in aanwezigheid van kennissen en vrienden die ze onvermoeibaar blijven trakteren. Als je glas leeg is, zal iemand het automatisch weer bijvullen en het is heel onbeleefd om dat te weigeren -zelfs al heb je eigenlijk al genoeg! Whisky is hier trouwens goedkoper dan bier... het perfecte recept dus voor heel wat uitzinnige en decadente (en soms ronduit vermoeiende) avonden. Muzikanten verdienen ruim hun brood (tss 15000 en 20000baht/maand) en worden meestal tewerkgesteld in de plaatselijke dancing. Enkel de club die heel wat klanten over de vloer krijgt kan een band permitteren; de club met de band is dan ook per definitie 'the place-to-be' voor Thai. In Mae Hong Son is er maar 1 club, Baiyoke Chalet - iedere avond geeft de locale who's who's er acte-de-presence (diegenen die het zich kunnen permiteren).

maehongson7.jpgmaehongson9.jpg

Overdag sprak ik regelmatig af met de bandleden om te vissen, bbq'en, wandelen, muziek te spelen of gewoon rond te hangen in het dorp. Het gratis logement bij Lala was handig meegenomen en de ideale gelegeheid om weer ff op budget te komen en wat extra energie op te doen vr de verdere reis. De uren vervaagden in dagen en weken..

maehongson4.jpgmaehongson5.jpg

Ik zag hoe men Chinese vuurraketten lanceert op een feest voor Buddha, bezocht de plaatselijke zoo met heel wat leuke apen en beren die je gewoon kon aanraken, kwam in een Karen dorp en verwonderde me over de 'Long Necks', vrouwen met een koperen spiraal rond de hals waardoor de jukbeenderen door de jaren heen naar beneden worden geduwd en de nek langer wordt, voederde brood en groente aan vreemde vissen in een onderwatergrot, proefde de oververhitte Noordelijke keuken waar chilies als snoep zijn, genoot van een zomerterrasje temidden de groene rijstvelden en zag nog nooit zoveel kleurrijke en bizarre insecten als in Mae Hong Son, de stad die bijna letterlijk verzwelgd wordt door jungle..

maehongson1.jpg

Na een tweetal onvergetelijke weken in Mae Hong Son terug naar Pai en om er nog enkele dagen door te brengen. Eergisteren de kosten van een motorbike gedeeld met Laifine, een Francaise met Egyptische roots -het oude dorp verkend op de heuvel en heel wat verborgen en schilderachtige plaatjes ontdekt, Wat Mae Yen bezocht op de top v/d berg en ons vergaapt aan adembenemende en bizarre muurschilderijen en natuurlijk bloemen, kaarsen en wierook geofferd aan Buddha, de warmwaterbronnen bezocht en even ontspannen in een natuurlijke poel en een aankomende storm met razende winden op het nippertje ontlopen op de kliffen van Pai Canyon.

pai3.jpgpai4.jpgpai5.jpgpaia6.jpg

Zo... oef.. dat staat er weer op:) Op dit moment ben ik terug in Chiang Mai en heb nog een paar daagjes Sukhothai op het menu voor ik terug naar Bangkok vertrek en Cambodja! Hopelijk kan ik voordien ook nog de "drijvende markt" bezoeken..

Tot schrijfs!
b

 • Julie's Guesthouse - 7/1 Soi 5, Phrapokklao, Chiang Mai - http://www.julieguesthouse.com
 • CharCoa - delicious foods and deserts - 4 Soi1 Sriphum Rd, Chiand Mai
 • Saija Massage - 69/1 Radchapakinai Rd, Chiang Mai
 • PuraVida Resort - met prachtige vijvers en orangerie - 65 Moo3, Tambon Viengnour, Pai - http://www.puravidapai.com
 • Baan Pai Village & Riverside GH - cheap and clean riverside! - 0066(0)53698152 - http://www.baanpaivillage.com - Pai
 • Check out Rider Coctail Bar, Buffalo Bar (Live Music) and Beebop Club at Pai!

Posted by BramRamaut 06:46 Archived in Thailand Comments (3)

Ayutthaya

Sightseeing & Jamming

sunny 33 °C
View Thailand 2007 on BramRamaut's travel map.

Hallo!

Nog eens een lang verwachte update vanuit Thailand. Na Kanchanaburi dus in Ayutthaya terechtgekomen; een middelgrote stad op een tweetal uur rijden van Bangkok. Ayuthaya was lang de hoofdstad van het toenmalige koninkrijk van Siam. In de 14e en 15e eeuw was het een van de grootste steden in Azie (+-1 miljoen inwoners). Een prachtige stad temidden van een machtig rijk dat openstond voor kunst, cultuur en handel met de hele wereld. Handelsposten en gemeenschapppen werden toegelaten buiten de stadsmuren en men vindt nu nog altijd veel sporen van Chinese, Perzische, Japanse, Indische, Franse, Portugese en zelfs Hollandse aanwezigheid. Het hof van koning Narai (17e E) onderhield hechte banden met het Frankrijk onder Lodewijk XIV, wiens ambassadeurs de grootte, rijkdom en pracht van de stad vergeleken met die van Parijs!

Ayutthaya1.jpg

In die tijd moet Aytthaya een indrukwekkend beeld geweest zijn voor iedere reiziger.. een immense versterkte stad doorspekt van met goud bedekte pagode's, imposante forten, enorme Khmer tempelcomplexen en talrijke kanalen waarop het een aan- en afvaren was van een bont pluimage aan handelsboten. Een centrum van handel tussen Oost en West. De rijkdom van Ayutthaya was legendarisch, een metershoog Buddha-beeld in massief goud was daar toonbeeld van. Aan dat alles kwam een eind in 1767, toen het Birmaanse leger de stad na een vierjaar-durend beleg innam en volledig in de as legde en haar rijkdom meenam naar Birma.. de koning verhuisde zijn hoofdstad naar wat nu Bangkok is. De ruines van de oude binnenstad zijn nu erkend als een UNESCO World Heritage Site.

Ayutthaya2.jpg

Zo dat even als een geschiedkundige achtergrond bij Aytthaya. Mijn bezoek aan Aythaya kan dus vlot omschreven worden als een 5-dagen durend ruine en tempel bezoek; zowel op fiets als TukTuk als per boot de kanalen afvarend, zowel overdag als 's avonds wanneer de stad prachtig verlicht is..

Ayutthaya5.jpg

Af en toe kon ik nog de splendeur van de oude hoofdstad ervaren; vooral als ik -bij toeval en geluk- me plots alleen bevond tussen de oneindig-lijkende ruines van tempelmuren en -zuilen.. prachtig! Mijn dagen bestonden uit 's morgens lekker uitslapen in het guesthouse, een stevig ontbijt nemen om dan de stad in te duiken op zoek naar weer een afgelegen stukje ruine..

Ayutthaya3.jpg

Dan na een stoffige en hete dag een verfrissende douche, lekker eten en dan 's avonds nr de locale bar. In Ayutthaya heb je 2 schitterende bars naast elkaar.. de 'Moonbar' en de 'Jazzbar'. Beide bieden elke avond live-optredens aan van bijzonder goede kwaliteit. In de Jazzbar is het lekker gezellig loungen met rustige jazz op de achtergrond (stijl Dambert) en de Moonbar is voor het rockpubliek met verschillende rockstijlen, singer-songwriters, Thaise rock, folkrock.. en op het eind vd avond kan iedereen die een instrument bespeelt meejammen! Ik heb me dan ook maar een aantal keer op het podium gewaagd...dikke fun -de fotos daarvan hopelijk binnenkort in mn mailbox!!

Ayutthaya4.jpg
Aytthaya6.jpg

De mensen van Moonbar zijn bovendien prachtige mensen met wie ik veel plezier beleefd heb. Met Kuk en Gaye -de twee barmeisjes- ben ik een dag naar het buitenverblijf van de koning in Bang Pa-In geweest.. een zalige en magische plek om er een schroeiend hete dag te verdrijven!

Volgende stop: terug het noorden nr Chiang Mai, Pai en Mae Hong Son!!!

Thx to Chai, John, Kaye, Guck, Chop and many others!

 • Ayutthaya Guest House, 12/34 Naresuan Soi 1
 • Moonbar and Jazzcafe, Naresuan Soi

Posted by BramRamaut 07:47 Archived in Thailand Comments (3)

Kanchanaburi

Sipping on Gin and Juice... Layed Back

semi-overcast 28 °C
View Thailand 2007 on BramRamaut's travel map.

Hallo iedereen!

Hier ben ik weer met de wekelijkse update. Ik heb een schitterende week achter de rug hier in Kanhanaburi. Het weer is verbeterd sinds Koh Chang en Bangkok. sMorgens is het hier nu in de regel fantastisch zomerweer, een drukkende hitte tegen snamiddags dat eindigt in een twee uur-durend onweer om klokslag 3 uur.. De regen zorgt voor afkoeling voor de avond; leuk want zo lig je niet uren zwetend in je bed te draaien (geen airco!).. bijna ideaal weer dus! Kanchanaburi is echt een prachtige en magische streek! Op de eerste dag de 'Bridge on the River Kwai' bezocht, en tegelijk de oorlogskerkhoven en het War Museum hier... indrukwekkend.. De meesten onder jullie (behalve de meiden!?) zullen wel al vd brug gehoord hebben van af door de film. De brug zelf mag dan eigenlijk niet zo impressionant zijn, maar het menselijke verhaal van leed en dood des te meer. Het museum is interessant en zeker een bezoekje waard!

travel_054.jpg

De dag erna was het de hele dag schitterend weer, ideaal om een uitstapje te maken naar een waterval! En wat voor een: Erawan waterval is zonder meer een nationaal symbool geworden. Via schilderachtige rotspartijen op verschillende niveaus komt het helderblauwe en koele water de berg af. Op elk niveau zijn er door de eeuwen heen valbassins uitgeslepen en onstonden er prachtige natuurlijke zwempoelen. Die dag was het toevallig enorm heet (voor de eerste keer verbrandden zelfs mn voorarmen lol); hemels om afkoeling te vinden in het koude water en een boek te lezen terwijl de visjes aan mn tenen kwamen nibbelen. Ik deed de moeite om helemaal tot het 7de en laatste niveau te klimmen (zelfs nog iets hoger.. eigenlijk mocht je er niet meer klimmen mr kon het als ruitenwasser toch niet laten;). Doordat het een lange en lastige klim is hebben heel wat toeristen het tegen dan al opgegeven dus kon ik er ongehinderd genieten van een adembenemende rust en natuur... en van een voorbijtrekkende groep fouragerende aapjes!

travel_055.jpg

Na de waterval op zoek naar een grot in de bergen. Met de motorbike tot aan de voet van de berg geraakt; vandaar ging het te voet de trappen op. Halverwege en +- 100m hoger wou ik het al bijna opgeven.. de warmte was bijna ondraaglijk en het zweet liep in gootjes van mn lijf. Toch doorgezet om uitgeput boven te komen. Lachende gezichten van een groepje werkmensen.. de grot was gesloten omwille van werken!! Dan maar effe uitblazen en een kort maar plezierig gesprek met de werkers (vrouwen!).. Een van hen gaat de grot in en verschijnt even later weer met een jongeman.. hij zou me ondanks de werken toch een korte rondleiding geven in de grot.. fantastisch!.. de klim toch niet voor niets gedaan! Phrasat Cave is gigantisch. Tijdens het grootste deel van de tocht in de grot was er geen licht (door de werken) dus in het pikkedonker een weg vinden over de rotsen.. echt benauwelijk mr mn gids liet me geen meter van zn zijde. De totale duisternis werd pas verbroken door het flitsen van mn camera lol.. Moe maar voldaan, en verfrist! terug in de drukkende hitte van de bovenwereld terechtgekomen ...

travel_0561.jpg

... In Thailand kun je ervan op aan dat wanneer het enorm heet en drukkend is, er zeker natte gevolgen zullen zijn. Ik was nog maar net terug in de jeugdherberg of het begon hevig te onweren. De regen bleef het grootste deel van de dag nadien. Gelukkig is de 'Jolly Frog' een zeer gezellige herberg waar de cellen uitkomen op een soort van gezamenlijke patio waar iedereen gezellig zit te praten en pintjes zit te drinken. Leuke verhalen gehoord en toffe mensen ontmoet! Een ander voordeel van zo'n snipperdag 'socialising' is dat je de dag nadien met een groepje kunt afspreken om Wat Pha Luang Ta Bua te gaan bezoeken en de kosten te delen van de motorbike en de 'naft'. Wat Pha Luang Ta Bua is vooral bekend onder de naam Tiger Temple. Enkele jaren geleden brachten dorpelingen een tijgerweesje naar de tempel. Ze hadden het diertje gevonden in de jungle en wisten niet wat ermee aan te vangen. Abt Pra Acham besloot om het diertje op te vangen in het klooster.. het begin van de tijgertempel. Ondertussen zijn er al een kleine 20 tijgers in de tempel; een deel gevonden in de jungle; ziek, wees of gewond door stropers.. een ander deel geboren in de tempel. Het is de bedoeling om de puppies die in het klooster worden geboren zo op te voeden dat ze terug in het wild kunnen worden geplaatst. Het gedeelte vh klooster waar ze dat willen doen -een soort groot tijgereiland- is spijtig genoeg nog altijd in aanbouw dus voorlopig worden alle puppies tam en zullen voor de rest van hun dagen in de tempel blijven. Ze krijgen een dieet van gekookt kippevlees en katteneten.. dus nooit rood vlees! Tijdens de dag zijn de tijgers door de hitte heel mak en slaperig; toeristen worden dan tot bij de tijgers gelaten.

travel_013.jpg

Onder constante begeleiding vd verzorgers kun je ze ook effectief aanraken en strelen! Toch waren er van ons groepje toch 2 (mannen!) die niet tot bij de tijgers durfden. Het zijn gigantische en afschrikwekkende beesten. Je voelt je heel erg klein naast zo'n dier.. respect is aan de orde. De tijgers worden goed verzorgt in de tempel en zagen er gelukkig uit. Er zijn geruchten dat de tijgers kalmeermiddelen zouden krijgen om ze mak en slaperig te maken voor de toeristen, maar ik betwijfel dat. De dieren hebben respect voor de abt die ze als hun leider beschouwen en krijgen alles wat hun hartje verlangt..

travel_037.jpg

Gisterenmorgen dan nog even geprofiteerd van de motorbike alvorens hem terug te brengen en naar Wat Tham Sua and Wat Tham Khao Noi gereden. Dit moeten nu enkele van mijn favoriete tempels in Thailand zijn.. gewoonweg adembenemend! Bovendien was ik er helemaal alleen (met enkel biddende Thai)! Het complex is gebouwd op een heuvel en bestaat uit een Chinese toren, een buddhistische toren en een gigantische zittende Buddha. Vanuit de tempels krijg je ook een schitterend zicht op de Kwai en Meklong rivieren en de immense rijstvlaktes van de Centrale Vlakte met in de verte Kanchanaburi. Ik kon er moeiteloos enkele uren spenderen om me om elke hoek te vergapen aan menselijke en natuurlijke pracht..

travel_051.jpg

Voor de rest is Kanchanaburi vooral genieten van de natuur. Met de motorbike kun je eindeloos rondrijden in de omgeving. Saai wordt het landschap nooit: met eindeloze vlaktes van rijst- en suikerrietvelden, afgelijnd door grillige rots- en bergformaties aan de horizon en doorspekt met de talloze ranke silhouetten van eeuwenoude tempels. Vergapen aan enorme waterbuffels die van hun parasieten verlost worden door kleine witte reigers. Tientallen ooievaars doorkruisen het luchtruim. Fazanten, babbelaars, vinken, bijeneters, bonte spechten, vlaamse gaaien en kanaries kwibbelen over het luidste lied. Gegidst door goudkleurige libbeles paden ontdekken en terechtkomen in een levend bad van wervelende vlinders. Dit is natuur op zn best en wie de tijd neemt om van de begaande paden af te wijken wordt er zeker voor beloond!

Guesthouse 'Jolly Frog' - 28 soi China, River Kwai Road -
0066(0)34514579 - www.jollyforg.net

Posted by BramRamaut 18:49 Archived in Thailand Comments (6)

Koh Chang

Paradise Island

semi-overcast 26 °C
View Thailand 2007 on BramRamaut's travel map.

Koh Chang is echt paradijselijk: het is ongeveer een 14km breed en 30km lang en het binnenland bestaat uit dichtbegroeide en ongerepte bergen (nationaal park). De kust varieert van rotsige koraalriffen tot prachtige witte stranden. Koh Chang is het tweede grootste eiland van Thailand (na Phuket) en ligt niet zo ver van Cambodja. Het is hier nu laagseizoen en dus heel wat minder toeristen dan normaal. Je kunt hier soms echt op je eentje het prachtige witte strand op en in het blauwe water plonsen.. echt zalig! Alleen is er savonds ook heel wat minder te doen; dan vul ik mn tijd met muziek luisteren (na weken oplaadproblemen doet mn mp3-speler eindelijk probleemloos overuren en bewijst nu echt z'n nut), lezen en gitaar spelen. Gelukkig zijn er hier overal wel goede boekenwinkels te vinden (juist 'Life of Pi' uitgelezen... zeker aanrader!).

My_pics_047.jpg

De eerste vier dagen verbleef ik op Kai Bae Beach; ook veel Thaise mensen verkiezen dat strand om er een paar dagen te verblijven.. het is er heel relaxed en er heerst een toffe gezapige vakantiesfeer, het zand is wit en proper en het water blauw. Ik vond er een bungalow op het strand voor maar 200 baht (kleine 5 euro)! Een paar dagen van luieren en slaap deed me goed. Het weer was ook fantastisch: niet te warm maar toch heerlijke zon. John, Chomchai en Pai leren kennen; ze verbleven in hetzelfde resort (Siam Holiday). Werken allemaal in de horeca op of bij Koh Chang en hadden dus maandag en dinsdag vrij. Ze vonden het allemaal super dat ik al een (klein) woordje Thais spreek. sAvonds lag ik nog mr pas in bed of er stopte een jeep vr m'n bungalow; John om te vragen of ik mee ging nr een Thais feest.. superleuk! Karaoke en lekker eten.. alles erop en eraan lol!

My_pics_016.jpg

Daags nadien op pad met de motorbike om het eiland te verkennen.. ik had gehoord van een heel afgelegen strand waar bijna geen kat komt mr waar het nr het schijnt zalig is om te vertoeven: Long Beach. Ik op zoek en niet vinden. Dan in een vissersdorpje een piepklein restaurantje binnengestapt dat uitgebaat wordt door een Duitser, Ulli, en zijn Thaise vrouw. Hij heeft gewoon een half uur meegereden helemaal tot Long Beach; en dat op een heel slechte weg die nog niet afgewerkt is en waarvan er hele stukken gewoon weggespoeld zijn door de moesson vorig jaar... Mensen doen hier graag een extra moeite!

My_pics_049.jpg

De dag erna dan nr Long Beach verhuisd waar ik tot gisteren bleef. Alleen het weer zat de laatste dagen wat tegen; het lijkt er meer en meer op dat het regenseizoen dit jaar iets te vroeg begint (normaal pas vanaf juni). Maar door de afzondering v Long Beach, viel het eigenlijk wel mee; het had iets onwezenlijks. Gelukkig is het strand er breed en ongerept en ondanks de regen was het zeewater toch warm! Het Treehouse heeft geen lopend water en een kleine generator die enkel tussen 6 en 12u savonds wat lampjes doet branden.. geen stopcontacten.. dus geen gsm en mp3 want kun je niet opladen, geen pc's of internet.. Ik had er een hut die praktisch boven het water stond (op palen). Eigenlijk kon ik er enkel slapen, lezen, wat schrijven en gitaar spelen.. en natuurlijk veel praten met allerlei mensen in allerlei talen! Op het laatste kende ik iedereen die er verbleef... een achttal mensen in totaal. Gisterenavond er in geslaagd om met het vochtige hout een kampvuur te maken en met iedereen op Long Beach, inclusief personeel, een machtig strandfeest gehouden.. een mooi afscheid van het strand en van Koh Chang.

 • Thx to John, Chomchai & friends, the lovely people at Treehouse Resort- Long Beach, Nadia, Denise & Stefan, Maguelonne, Naam, Jochen and Sierra!
 • Siam Holidays, Kai Bae Beach
 • Treehouse Resort, Long Beach, 0066(0)818478215, www.tree-house.org

Posted by BramRamaut 02:55 Archived in Thailand Comments (7)

(Entries 6 - 10 of 19) « Page 1 [2] 3 4 »